HERALDICA

Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Hunedoara are în compoziție elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, dupã cum urmeazã: pe fond albastru, o acvilã cruciatã, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul și ghearele roșii, aripile deschise, ținând în gheara dreaptã o spadã de argint, în stânga o ramurã de mãslin verde.
Pe pieptul acvilei, un alt scut de dimensiuni mai mici, tãiat, având, în cartierul din partea de sus, pe roșu, un romb de argint, ieșind dintr-o cununã compusã din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizatã, scrisã cu negru, iar în cartierul din partea de jos, pe albastru, un corb negru ținând în cioc un inel de aur, cu piatrã roșie și stând pe o ramurã de stejar verde, cu ghinde de aur și poziționatã în bandã. În partea inferioarã, sub acvilã, deviza scrisã cu litere negre pe o esarfã albã: LEX ET ORDO (LEGE ȘI ORDINE).
În exergã, între douã cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisã cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDETEAN * HUNEDOARA.

Semnificatia elementelor însumate este urmatoarea: - rombul - viațã, prosperitate, recompensã, cântece de laudã; - litera J - sigla care desemneazã încã din secolul al XIX-lea Jandarmeria Românã; - cununa din frunze de stejar - forța, puterea, autoritatea veche; - corbul cu inel în cioc și ramura de stejar - elemente preluate de la vechea stemã a judetului Hunedoara, pe teritoriul cãruia unitatea își desfãșoarã activitatea.

© Copyright - Serviciul Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei - 2018